Veilig online daten en oplichting voorkomen

veilig online daten

Online daten is hartstikke leuk, spannend en veilig; mits je er op de juiste wijze mee omgaat. Onlangs kwam er grootschalige oplichting via Tinder aan het licht, twee mannen uit Eindhoven hebben Tinder en Badoo misbruikt om anderen op te lichten. Met name in Brabant en het westen van Nederland werden veel mensen slachtoffer. Wil je veilig online daten en oplichting voorkomen? Wij bieden je een aantal tips, waarmee je ervoor zorgt dat je anderen online veilig kunt leren kennen, voor een leuk contact of wellicht een spannende afspraak.

Oplichting via Tinder

Wat er gebeurde? De mannen uit Eindhoven maakten gebruik van onder andere Tinder, om in contact te komen met hun slachtoffers. Ze probeerden het eerste contact te leggen en vervolgens gebruik te maken van dreigementen, afpersing en uiteindelijk ook diefstal. Ze wonnen het vertrouwen van hun slachtoffers en lieten ze vervolgens flinke schulden maken. Met name chantage was een belangrijk wapen, bijvoorbeeld op basis van foto’s die de slachtoffers niet uit wilde laten lekken. De politie heeft de mannen op weten te pakken, al is het natuurlijk van belang om op te passen voor andere oplichters.

Voorzichtig met persoonlijke informatie

Wil je zelf veilig online daten? Dan is het in eerste instantie van belang om voorzichtig om te gaan met persoonlijke informatie. Deel bijvoorbeeld nooit je adres, emailadres of telefoonnummer. Wil je toch graag via bijvoorbeeld Whatsapp contact opnemen? Neem dan een telefoon met een prepaidaansluiting en maak gebruik van een Wifi-netwerk om contact te leggen. Mocht er een vervelende situatie ontstaan? Dan kun je het nummer eenvoudig van de hand doen, zodat je niet langer bereikbaar bent voor de oplichter.

Daarnaast is het verstandig meerdere foto’s van je online contact te vragen. Vraag daarnaast om een specifieke achtergrond, zoals de keuken of op bepaalde momenten van de dag een blik naar buiten. Is het daar inderdaad ook zonnig en overdag, of is het een foto die iemand online heeft gevonden en hiervoor misbruikt?

Geniet van online dating

Met dergelijke handige tips en een voorzichtige houding kun je optimaal genieten van online dating, of zelfs apps als Tinder. Uiteraard is Tinder gewoon gratis te gebruiken door iedereen, op een online datingsite met gecontroleerde profielen ben je al een stuk veiliger. Lees onze dating reviews om na te gaan waar je veilig online kunt daten, zodat je daar een profiel aan kunt maken. Indien je vervolgens ook zelf voorzichtig omgaat met de online dating kom je snel een leuk contact tegen, of zorg je voor een spannende date.

By

Plaats een reactie

Je email-adres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>